Followers

...LePaS Follow SaYe BacE iNi PuLa...
►Tutorial : Tips Tingkatkan Follower
(Sebarkan Tips ini Tanda anda Prihatin)

:: Jom Share Link Kat Sini ::

AmaCam Suka x BloG ni? KaLau LiKe..KliK la ButTon LiKe Tu?

Wednesday, December 7, 2011

Kerlipan Rindu..


Hati ni rindukan seseorang..
Ya..rindukan dia..
Hampir setiap hari merindukan dia..
Yang akhir-akhir ni..Sepi tanya khabar..

Awak..
Diri ini nak awak tahu.. 
 Rindu yang wujud ni sangat memeritkan..
Rindu yang wujud ni buat diri ini menangis..
Rasa tak kuat..
Tanpa semangat..
Tanpa senyuman..
Serasa tak mampu nak bertahan..

Dengan tugasan yang diamanahkan terlalu menggunung..
Berpeluang diri ini mengalihkan sedikit perhatian.. 
Hilangkan sedikit kedukaan..

Dalam dunia realiti..
Diri ini masih mampu menghulurkan senyuman..
Menebarkan sedikit semangat pada yang memerlukan..
Tetapi hakikatnya..
Ketika bersendirian..
Diri ini sepi..
Saban malam air mata menemani diri ini..
Mengingati seseorang yang sentiasa wujud subur dalam hati ni..

Bila rindu ini tak terbendung..
Hanya pada Allah sahaja diri ini mampu berharap..
Semoga diberi kekuatan untuk hati ini kembali semula seperti sediakala..
Semoga hati ini menerima atas segala ketentuanNya..
Semoga diri ini tekad untuk kembali berdiri semula..
Semoga berlalu segala kesedihan dalam diri ini..


Andainya awak menyedari awaklah seseorang yang ada dalam coretan ini.. Diri ini nak awak tahu I Really Miss You ~

~ Lindungi kesedihan dengan senyuman, meskipun dihati penuh kedukaan. Kerana ketabahan menghadapi dugaan, menunjukkan kita mempunyai iman.. ~

Monday, October 31, 2011

"1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!"

Assalamualaikum & selamat petang semua ^_^

Join Give Away lagi
Hanya untuk suka2 ^_^


So, meh same2 kita join give away ni..
Pada yang nak join, meh klik 

Tarikh tutup esok, 31 Oktober 2011..
Ape tunggu lagi..
Jom!!
^_^v

Sekian , wassalam..

Saturday, October 29, 2011

Johan Kantoi Dengan Dr Fadzilah Kamsah ~


Assalamualaikum & selamat semua :)

errkk!! cube tengok balik semula tajuk entry 
"Johan Kantoi Dengan Dr Fadzilah Kamsah "..
Nah! kena sebijik.. kan dah xtau nak letak muka kat mana..
8 kali replay kau!..(x boleh bla~) =P
Confirm!..Xtahan..Gelak guling2 jap.. 
Adoi! terbang ilmu yang study pagi ni..hehe~
Xmo cite lebih..
Meh tengok video kat bawah ni..


Sekian..Wassalam~

Friday, October 28, 2011

CrEdiT To My FrieNd :)


Assalamualaikum w.b.t dan selamat semua :)

Mood cuti memang dah lama wujud.. Tapi diri ni je yang x balik Johor.. Bukan tak rindu tapi assignment melambak mengalahkan gunung lambak. Tambah lagi, semua subject pakat nak ada mid term test lepas cuti Deepavali ni.. So, makin banyak alasan la untuk tidak balik.. Takpe! Cuti raya haji t balik puas2.. (sedapkan hati je =P )..

Okey, nak jadikan story yang tersangat sadis.. Petang aritu tengah excited nak sambung siapkan assignment yang melambak tu..Tetibe..


Aww~ Terkejut BERUK kau! Semua folder kat dalam pendrive jadi short cut..Adoyai..ape sudah jadi.. Mana nak kaut.. dah la lupa nak buat copy.. Ish! selama ni tak lupa asal time x buat copy la jadi macam2.. Menitis air mata terharu beb melihat semua folder x boleh bukak.. Mati kutu seketika ~ Try cabut pendrive, then pasang balik..masih sama..ape kes ni..wawawawa~~

Memandangkan time tu FB on, YM on, Skype on..So minta tolong pada insan2 yang ada kat situ..Alhamdulillah..Kebetulan salah sorg member kat matrik yang pakar tentang hal2 camni appear on9.. Memandangkan yang lain xde respon time tu.. So,chot chet bercerita ape masalah problemnye..dan dy pun cuba,try dan test (ayat HEP =P).. Ntah hape dy buat..Amazingnye..Dy boleh solve dari jauh..Wow~ kagum jaP! Tup2~ Sedar.. dah wujud semula semua folder2 yang penting ngalahkan menteri tu.. Cayalah! Last2 dy format terus pendrive kasi clean & clear tanpa setitik noda~ pewit =P

Mesti fikir benda senang pun x tau buat kan.. Memang xtau pun~ So, kalau xtau xpayah buat2 tau kan..*jujurnya! huk3..Ish..dah2 nak stop..Karang merepek ntah ape2..Ape2 pun thanks bebanyak to Shazmil Zahri ==> my friend merangkap ex-praktikum kat KMJ dulu.. Alhamdulillah.. Dah jumpakan semula folder penting2 tu semua.. Kalau tak mau pengsan nak memerah idea semula nak siapkan assignment tu.. Last but not least, tak terlambat lagi kan nak wish Happy Deepavali pada mereka yang menyambutnya.. Peace ^_^v..


Sekian...Wassalam ~

Tuesday, October 11, 2011

SEGMEN JOM TUKAR DAN KENAL RAKAN BLOGGER

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Alamak..dah pukul 9:46 pm..baru terperasan segmen ni ~
Cepat-cepat pecut menaip sebelum angka 10:00 pm menjelmakan diri!! huhu
kenapa kena rushing? sebab tarikh tutup sampai pukul 10:00 pm malam ni sahaja..
jadi..apa tunggu lagi..jom join sesame kawan-kawan..
pada sesape yang nak join..meh klik gambar kat bawah ni ye :)


1.Buat entri dan letakkan header SKYTECH BELOG dan linkkan ke entri ni...
2.Buat satu entri yang bertajuk "SEGMEN JOM TUKAR DAN KENAL RAKAN BLOGGER"
3.Tu je...mudah kan..? Entri siap..? Tinggalkan URL entri korang kat ruangan komen ni...
4.Follow blog ni kalau suka...nak LIKE fanpage pun boleh...hee...
5.Bila segmen ni tutup...? Pukul 10 malam ni 10 Oktober 2011...

Sekian :)


Saturday, October 8, 2011

Selamat Pengantin Baru Abangku ~

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Sekadar sebuah coretan ~

Arghh..Xleh tahan..Sob2x!

Rasa nak terbangkan diri ke kota tinggi terus..

Intai2 keadaan rumah dari jauh~ Tengok dari google map pun jadilah..

Nampak bumbung rumah je...Hurmm~...Siap nampak kanopi dah terpasang kat depan rumah..mesti meriah kat sana.. Hurm :(

Sedihnya..Masih disini keseorangan..Adik beradik yang lain dah pakat kumpul..

Baru lepas kuiz Multivariable Calculus..Ntah ditenyeh ape je kat paper tu tadi..pasrah la..Hurmm..

Tadi,tengah menjawab,x sedar air mata meleleh..Haish! Main emosi betul lah..Awatnya x nak berenti air mata ni...Bukan nak membantu..Makin mengembangkan paper quiz tu adalah..

Habis kelas..Xde feeling nak tegur orang lain dah..Layan perasaan~Phone sentiasa genggam~

Call abang,adik,kakak,semua call..

Dengar suara abang angkat call,lidah jadi kelu..Tetibe melalak kat depan bas~ Aish! Buat malu je!

Mandilah handset dengan air mata ~ Buruk bebenor~ Last2 sampai abang tenangkan..Hurm..

Dah sampai rumah.. Bedal bakso semangkuk + 2 blueberry tart + sebungkus kerepek pisang <== Beli kat KHAR town.. Lepas tu.. Baring seperti diatas..

Sedap2 melanding tanpa gangguan..Tup2 ada semangat datang dengan TETIBE..Alahai..Esok balik! Ape nak sedih.. :)..

Ape tunggu lagi..berkemas untuk balik~~ Lalalala~ Ntah yang nak dikemas pun xtau hape benda..

So,buat abang saya, Mohd Sukri dan kakak ipar baru, Nor Suhanah..
"SELAMAT PENGANTIN BARU"
Semoga masjid yang dibina berkekalan hingga ke akhirnya..~

Aishman~ Lupe! Hadiah xbeli lagi..Xde idea nak kasi ape..Any idea?Meh share..

Ahakz!..Dah habis dah pun..Hanya secebis entry ringkas..Okay..Mau out..ada group discussion jap lagi..

p/s : Esok balik kota tinggi..doakan saya selamat sepanjang perjalanan & sampai ke destinasi yang dituju :)

Saturday, October 1, 2011

Bila Bab"Y" PinK TerGolek Kat Lebuhraya~

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Class pagi td cancel! Luangkan masa jap updated blog ni.. Bosan mengadap assignment yang ntah bila nak susut..Cuci-cuci mata seketika~Tup-tup jumpa gambar ni..

Bab"y" Pink TerGolek kat Lebuhraya
V
V

V
Mungil-mungillah bab"y" pink ni..ahakz.. Tak sampai hati pulak nak tengok lelama.. Kembang tekak ni chik oi !!..huhu..Pasni kalau tak lalu nak ngadap makanan, jangan salahkan saya..hehe :P..

p/s : baru lepas makan nasi+telur+megi+ikan bilis+roti sarapan pagi tadi..so,kenyang..xde istilah x lalu makan dah..hehe

okey la..nak samak blog ni jap..maklumlah..Bab"y" pink dah tergolek kat sini juga..hehe :D


~sekian~

Saturday, September 24, 2011

Letak Facebook Comment Box

Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera semua...

Updated blog lagi meh...Kali ni dengan penuh rasa rendah diri mengumumkan bahawa diri dah berjaya memasang facebook comment box..Banyak kali dah cuba cari tutorial macam mana  nak pasang facebook comment box dalam blog ni , masih tak jumpa2.. Tapi alhamdulillah.. Berkat suka sangat menggali kat Pakcik Google ni.. Akhirnya.. Jumpa juga blog "Dunia Seorang Remaja" yang sudi berkongsi tutorial cara-cara nak pasang facebook comment box dalam blog ni.. Berminat nak tau lebih lanjut? Meh klik sini ==> "Tutorial Letak FB Comment Box Dalam Blog"..

^
Kalau nak tau..ni la hasilnya..Ni comment box FB..Komen yang dibuat melalui facebook..0 lagi komennya..

^
Kalau yang ni pula..comment box Blog..Komen daripada Blogger.. :)

Cuba tengok gambar kat bawah ni..
V



Okey? Xpaham apa yang ditunjuk sebenarnya? Untuk pengetahuan, kotak yang warna biru tu menunjukkan paparan kotak komen tu x aktif , yang kotak coklat tu pulak kotak komen yang aktif..  Hanya untuk bezakan je..Tak ada apa-apa sebenarnya.. Warna background boleh ditentukan atas pilihan sendiri.. Juz tukar kod warna je.. :)

Okey..dah tengok hasilnya..Puas hati dah dapat pasang..

^
ucapan terima kasih buat pemilik blog yang buat tutorial ni..

Okey..Finish..Nampaknya jam menunjukkan 3.17 pagi sudah.. Esok ada kelas lagi.. Nak pipe down dulu.. Peace ^_^ v

p/s :  warna background tu macam x bape comel rasanya..huk3..t ada masa nak comel2kan lagi.. :)

Saturday, September 17, 2011

HeNtiKanLah AiR MaTaMu ItU ~

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Alhamdulillah..bersyukur kehadrat Ilahi atas segala limpah nikmat yang diberi.. Kadang kala ALLAH uji kita dengan dugaan yang kita sendiri rasa tak tertanggung.. Hidup sebagai manusia yang bergelar hamba memang tak terlepas dengan ujian.. Dalam usaha diri untuk belajar bertatih, adakalanya kita jatuh terduduk.. Dikala diri menguatkan kaki untuk mula berlari,terkadang jatuh tersungkur tanpa siapa simpati.. 
Begitulah kehidupan...Oleh itu, entry kali ni sekadar perkongsiaan untuk semua..Mari sama-sama kita membaca dengan penuh penghayatan.. :)



Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Suatu hari, seorang anak muda yang sedang putus cinta menangis di atas buaian satu sudut sebuah taman permainan. Tiba-tiba datanglah seorang Pakcik tua lalu bertanya kepadanya, “Kenapa kamu menangis wahai anak muda?.. hentikanlah air matamu.”

Anak muda itu menjawab, “Aku sangat sedih , kerana dia meninggalkan aku.”

Lalu Pakcik tua itu tertawa sambil berkata, “Wahai anak muda... kamu bodoh sekali!”

Pemuda itu tersentak lalu bertanya kepadanya, "Kenapa berkata begitu.? Aku sedang putus cinta dan sudah cukup menyedihkan bagiku, tidak mengapa andai Pakcik tidak mahu memujukku , tetapi jangan sesekali mentertawakan aku.”

“Bodoh!.. sebenarnya kamu tak perlu bersedih, kerana yang harus bersedih adalah dia,” kata Pakcik tua itu.

Pemuda itu hairan lalu bertanya lagi, “Kenapa dia yang perlu bersedih, bukankah dia yang meninggalkan aku?”

“Kamu hanya kehilangan orang yang TIDAK mencintaimu, tapi dia kehilangan orang yang SANGAT mencintainya,” jawab Pakcik tua lantas menepuk bahu anak muda itu dan terus berlalu pergi.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan..
Cinta bukan mengajar kita menghina diri, tetapi menghembuskan kegagahan..
Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat..
~Hamka~

Biarkanlah CINTA tak berbalas, bila memang harus ku nikmati CINTA hanya sebatas mimpi..
Bangkitlah wahai diri..Usah bersedih atas apa yang terjadi..Sedarlah wahai diri, ada banyak hikmah yang tersembunyi disebaliknya yang tidak dirimu sedari.. Dan belajarlah untuk senyum kembali..

Sekian..Wassalam..

1 : SeLaMat HaRi MaLaySia : 1


Assalamualaikum & hye semua..

Hampir 4 bulan tidak meng"updated"kan blog..begitu tidak menyempatkan diri ye..apapun..Alhamdulillah masih diberi ruang & peluang untuk melakukannya.. :)..4 bulan yang penuh suka dan duka, jatuh bangun..ahaha.. Sebelum ruang dan peluang yang diberi ni diisikan..Rasanya x terlambat lagi nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA :) maaf zahir dan batin :).. & SELAMAT HARI MALAYSIA :) .. Keranamu Hatiku Malaysia.. I'm proud to be MALAYSIAN :)

Saturday, May 7, 2011

Kenapa Wanita Mengandung Akan Mengidam?


Assalamualaikum & hye semua..

Selalu sangat kan kita dengar kebanyakan perempuan yang mengandung mesti akan mengidam.. Ada pernah terfikir tak kenapa mengidam tu berlaku? Ramai yang suka buat kesimpulan bahawa tu hanyalah pembawakan budak, sengaja mengada-ngadalah dan segala macam la.. Dan untuk pengetahuan semua saya tak kahwin lagi..Tapi nak buat juga entry ni..Tak salah kan?..So, kalau tanya pengalaman mengidam camne jangan tanya saya la..Huhu..Entry ni sekadar olahan daripada apa yang diketahui untuk dikongsi pada semua.. J

Ok..Sebelum saya kongsi kepada semua kenapa wanita mengandung akan mengidam, kita selami dulu apa maksud sebenar disebalik mengidam tu.. Untuk pengetahuan semua mengidam ni adalah satu isyarat tubuh badan akibat daripada kekurangan zat tertentu.. Tak terang lagi? Ok.. Sebagai contoh, bila seorang wanita tu mengandung ada yang mengidam nak makan makanan yang manis-manis, dalam hal ni ianya membawa maksud wanita tu sedang kekurangan gula dalam tubuhnya.. Situasi lain pula, bila dia mengidamkan ikan pape la, ni bermakna dia kekurangan protein didalam badan dan mengidam itu dijadikan sebagai isyarat semata.. Macam mana, faham tak apa yang saya terang ?

Ok.. Saya pergi kepada persoalan kita tadi.. Kenapa wanita mengandung akan mengidam? Ada pendapat yag mengatakan mengidam ni berlaku disebabkan oleh hormon Human Chorionic Gonadotropin (hCG) yang dikeluarkan oleh induk telur. Hormon ni berfungsi untuk mempertahankan kehamilan dengan cara menghasilkan progesterone yang diperlukan ketika hamil muda, sebelum plasenta dapat menghasilkan hormon. Tetapi pada ketika usia kandungan memasuki usia 4 bulan ataupun 17 minggu, fenomena mengidam ni biasanya akan menurun dan boleh jadi terus hilang. Hal ini kerana didapati plasenta telah terbentuk dengan sempurna sehingga induk telur tak perlu lagi menghasilkan hormone hCG.

Semua ke wanita mengandung mengidam terhadap makanan? Jawapannya tak semua wanita mengandung ni mengidam terhadap makanan.. Sebab apa tak semua? Sebab ada je wanita mengandung yang mengidam nak makan sabun, makan tayar, makan tanah, makan ubat gigi atau benda-benda lain yang bukan makanan.. Kadang-kadang pelik juga tengok mereka ni.. Bagi yang tak pernah mengalami pastinya akan terdetik di hati, “buang tebiat ke ape nak makan sabun segala”.. Bila difikirkan geli hati rasa..J.. Ok, tak nak komen lebih.. Mana tau time saya nanti buang tebiat ni juga yang dinakkannya..Haha..Minta simpang..Ok..Kita sambung..Kalau semua nak tau jenis mengidam yang tak lazim ni biasanya disebut dengan Pica Craving atau dalam bahasa latin, pica tu maksudnya burung magpie..Apa kaitan dengan burung ni? Sebenarnya burung ni adalah sejenis burung yang suka makan apa saje J..So,sama la..Tak gitu?

Dah penat ke baca? Nak tambah lagi ni.. Tau kenapa terjadi pica craving ni? Menurut Journal of American Dietetic Association seperti yang dimuat dalam www.americanpregnancy.org didapati tubuh wanita mengandung tu sedang mengalami kekurangan zat besi. Pica sangat membahayakan kepada wanita mengandung dan janin. Sebab apa bahaya? Sebab zat kimia yang terkandung di dalam benda-benda tu akan ikut tertelan.. Faham? Ok.. Nak tambah lagi, jika ada yang mengalaminya, dinasihatkan segeralah jumpa doktor ye.. J

Setiap penyakit pasti ada ubatnya.. Kalau tak ada ubat pun mesti ada cara yang boleh kurangkan kan?.. So, nak kongsi lagi, bila apa yang diinginkan ni tak sanggup nak bertahan lagi, cubalah makan makanan yang manis macam coklat ke..Tapi!!..Jangan berlebihan.. Bila tengah-tengah malam mengidam nak makan makanan yang susah nak dapat waktu tu, cubalah mengatasinya dengan berkumur menggunakan cecair mouthwash..Percayalah, rasa cecair tersebut boleh mengurangkan keinginan untuk mendapatkan apa yang diidamkan tu.. Selain tu, banyakkan minum air masak dan pilihlah makanan yang menyihatkan.. Bila terasa nak sangat makan aiskrim yang didapati banyak terkandung gula, cuba gantikannya dengan makan yogurt..Kan sedap juga tu J.. Ada lagi..Jangan lewatkan sarapan pagi.. Sebab bila perut kosong pepagi hari akan membuatkan keinginan nak makan apa saje tu timbul..


Okay..dah nak habis dah.. Ni semua sekadar perkongsian yang saya baca sebab nak tau sangat kenapa wanita mengandung mesti akan mengidam.. Sebab apa persoalan tu timbul sebenarnya daripada kakak saya sendiri..Pagi-pagi call semata-mata nak tanya pasal patung Garfield yang dah lama rasanya kena buang dengan saya dulu.. So tetibe je minta patung sampai terdengar  ura-ura nak menangis ye disitu.. Siap diceritakan lagi niat beli patung kucing kat pasaraya besar mana tak tercapai sebab tak dapat scan harga.. Simpati jap.. Mungkin dia terkilan sebab tu, so cuba dapatkan patung Garfield yang dah kena humban dengan saya tu.. Huhu.. So, buat kakak saya.. Jangan la mengidam camtu sekali.. Pelik tau.. Huhu.. Oklah.. Kesimpulannya, wahai ibu-ibu mengandung sekalian..Cewah..Walau apapun usahakan diri agar jangan sampai mengidam sesuatu yang membuatkan zat anda terganggu ye.. Asalkan jenis makanan yang dikehendaki tu masih wajar jenis dan jumlahnya serta tak memberikan kesan negatif pada kandungan.. Dan kena fikirkan juga agar apa yang diidamkan tu tak menyulitkan diri sendiri serta orang lain..Ok..Selesai..Fikirkan serta renung-renungkan..Sekian saje..TQ..:)

Diariummi Giveaway ~


Assalamualaikum & hye semua..

Join giveaway lagi..
Just untuk suka-suka je ^_^
Jom sesame memeriahkan Diariummi Giveaway ni..

So, sesape nak join sama boleh la klik kat :

So, saya nak tag 2 adik manis ni :


Tarikh Tutup :  20 Mei 2011 [11:59pm]

TQ..

Yaya Azura 1st Giveaway


Assalamualaikum & hye semua..

Kalau ni 1st giveaway yang dibuat oleh Yaya Azura, ni juga 1st time saya join giveaway..
Jom sesame memeriahkan 1st giveaway Yaya Azura ni..

So, sesape nak join sama boleh la klik kat :

Syarat nak join simple je..

So, saya nak tag 3 blogger ni :

Tarikh tutup : Akan diberitahu kemudian..

TQ..

Friday, May 6, 2011

Bila Rasaku Ini Bukan Lagi Rasamu~


Bila saya kata hati saya pedih..
Saya benar-benar mengatakannya..
Macam mana saya nak biarkan sakit ni berlalu?
Masih terasa..
Air mata menyokong segala tindakan hati..
Argghh.. sungguh tak difahami..
Kenapa mesti begini?
Gembirakah melihat keadaan begini..
Tak pernah dirasa sepedih begini..
Belajarlah untuk menerima hakikat..
Mulut memang pandai berkata..
Lakukanlah..
Tapi..Hakikat itulah yang terlalu menyakitkan..
Kenapa mesti berlaku kepada diri ini?

Wahai hati~
Tersenyumlah kembali..
Jiwa ini mengharapkan hati kembali tersenyum seperti dahulu..
Andai bibir sahaja tersenyum, tapi tidak hati..
Patutkah itu?
Satu penipuan yang sengaja dicipta..
Penipuan kepada mata yang melihat..
Melihat sesuatu yang tersembunyi di hati..
Tanpa membiarkan mata kasar yang memandang mentafsirkannya..

SuKarKah MemaHami Hati WaNita?


Assalamualaikum & hi semua ...

Dah lama nak tulis entry ni..tapi tak menyempat..now..bila tak ada benda nak dibuat dah..so,ape lagikan..mulalah tangan ni gatal nak updated blog yang lama dah rasanya bersawang..Ok..Straight to the point je la ye..Kadang-kadang terdengar juga lelaki merungut..Insan yang bergelar wanita ni sangat sukar nak difahami..Betul ke?yeye oo je..Sebagai perempuan kadang-kadang rimas juga dengar statement macam tu..So,meh nak kasi terang..Tapi sebelum tu..Layan iklan selingan ni dulu..Hope you all enjoy :)

Situasi 1 : 
Laki talipon bini,
Yang oii… Abang kat kedai mamak ni… Awak nak pesan apa-apa?
Bini jawab,
Tak mau bang, bini awak diet…
Laki pon balik umah, goyang tangan tak beli apa-apa…
Sampai umah, tengok bini tarik muka moncong mcm cencorot
Siap majuk-majuk… Lari tido bilik sebelah….
Bila laki query balik,
Kan tadi awak yang tak mau pesan apa-apa yang oiii….
Bini jawab,
memangla orang kata tak mau apa-apa…
Tapi belikan je la apa-apa….
Kalau abang beli apa-apa kita makan jeee….
Eh, bini aku ni… Yang mana satu ni?
—————————————————————–
Situasi 2 : 
Laki talipon bini,
Petang ni awak nak masak apa Yang?
Bini jawab,
Alaaahhh…. Hari-hari kena masak, penatlah bang!
Balik keja ni Abang makan siap-siaplah
Laki pon, balik keje.. Singgah kedai mamak
Tibai nasik beriyani kari kambeng baekk punya.
Sampai umah, sendawa bau kambeng…
Tiba-tiba… Bini jerit panggil suruh makan!
Bang, bini awak masak sambal tumis petai, sama sup ayam,
Sama telur bistik, sama ayam goreng kunyit. Jom makan!!
Si laki terkulat-kulat pandang makanan penuh satu meja,
Sedangkan perut dia dah senak, penuh dengan kambeng!
Merajuk lagiiii… Tido bilik sebelah lagi…..!!
Yang, awak ni ada kecelaruan mental ke halusinasi nih?
—————————————————————-
Situasi 3 :
Abang ni, kalo dudok rumah asek sepah umah jerlah!
Bini abang penat tau nak kemas umah semedang
Awat abang tak kuar pi mancing ker… Pi main bola ke…
Pegilah! Pegilah! Saya nak rilek-rilek dgn budak-budak nih
Si laki punyala seronok weeiii….
Dan-dan bangun pi tukar baju, capai talipon, capai kunci keta…
Bila dah siap, kuar bilik…
Tengok hanak bini dah siap-siap pakai baju lawa…
Bangggg, bini awak sama hanak-hanak ikut awak eh?
—————————————————————-
Situasi 4 : 
Bang, ujung minggu ni balik kampung nak?
Abang keja lah yang….
Abang hantar bini abang dgn hanak-hanak dah la bang,
Pastu abang balik la KL balik
Lepas dah hantar hanak bini balik Parit Buntaq,
Esoknya, laki pon start keta… Nak balik KL.
Baru sampai Taiping, talipon berbunyi… Bini dia talipon.
Abang bila nak balik ambik kitorang bang?
—————————————————————-
Situasi 5 : 
Abang ni asyik tengok tibi jer dari semalam tau
Abang tak kesian bini abang ker…
Dah kelupas-kelupas kulit jari tau.. Asik basuh kain jer
Abang tulungla lipat banjaran Himalaya dalam bilik rahsia tu bang…
Laki pon, dengan muka rebel…. Masuk bilik rahsia… Lipat kain
Sekali, bini masuk bilik nak usha line… Tetiba jer kena petir plak..
Apa awak lipat kain mcm ni banggg?
Kenapa sudut kanan tak align dgn sudut kiri nih?
Kenapa kolar baju ni awak lipat ke dalam?
kenapa spender ni awak lipat tiga?
kenapa? kenapa? kenapa?
—————————————————————
Situasi 6 : 
Nah hambik anak ni bang… pakaikan pampers, pakaikan baju…
bini abang nak mandikan hanak yang sorang lagi….
Nak bagi pakai baju mana ni Yang…? <— laki tanya
Alah abang ni… kan baju anak ada 8 bakul tu…
pakaikan jerlah baju mana-mana pon…
bukan ada org nk tengok ponnn…
Bila bini tengok, anak dah siap pakai baju….
Apa pesen baju abang bagi budak ni pakai bangggg!
Apsal seluar kunin, tapi baju kaler merah?
kalau orang tengok, nanti orang ingat anak kita sami ha…
———————————————————-
Amacam?puas dengan iklan-iklan yang di kongsi..enjoy tak?pernah mengalami sendiri?iklan-iklan tu dapat dari emel..dah lama dah..memandangkan ada kaitan dengan entry blog kali ni..so paparkan sebagai selingan..Kadang-kadang kesian juga dengan lelaki..kalaulah dapat bini macam ni...nah hambek!! pe rasa??huhu..
Okey..kita sambung semula..Wanita ni sebenarnya memang insan yang sukar untuk difahami jika kita sendiri tidak memahami wanita itu. Bagi saya, rumit untuk bercerita mengenai wanita sehinggalah kita kenal siapa wanita terbabit.. Kenapa? Tak faham lagi? Meh saya terang lagi..
Wanita ni ada sifat-sifat dia..pertama sekali,wanita ni memang sensitif orangnya..Lagi-lagi masa kembar dia datang melawat tiap-tiap bulan..Hangut je..Huhu..Semua serba tak kena..Kadangkala tanpa disedari mudah juga wanita mengalirkan air mata..Untuk sebab yang kadang kala tak dia sendiri pasti..Bukan bermakna wanita sensitif ni dia suka sangat merajuk..Kalau merajuk pun, janganlah dicop mereka ni mengada-ngada...Dia bukan minta pujuk lebih-lebih pun..Tapi apa yang dia nak ialah perhatian dan sifat ingin bermanja..Tu je..
Lain dari tu, wanita ni sifat cemburu dia lebih sikit.. Tanya je la mana-mana orang.. Sifat cemburu tu kadang kala datang tak terduga..Kadang-kadangada wanita ni sanggup jadi stalker semata-mata untuk insan yang dia sayang..Saya tau ada yang rimas dengan cemburu wanita ni..Tapi.. Sedarlah..Cemburu tu lah yang menunjukkan sayang..betul tak?

Ok..Kita teruskan lagi.. Wanita ni ada je cerewet dia.. Mungkin tu salah satu punca wanita di cop sebagai seseorang yang sukar untuk difahami hatinya..Ok..Nak jelaskan..Cerewet wanita ni bukan bermaksud dia ni fussy tak tentu hala..Tetapi..Apa yang mereka inginkan lelaki ikut kata-kata mereka sekali sekala..So, tak salah kan sekali sekala je? Layankan je karenah mereka mana yang termampu..

Ada lagi..Sifat lemah lembut dan naluri hati yang halus ni memang tak dapat nak dipisahkan.. Wanita ni boleh juga kita nak ibaratkan seperti sutera..Halus,cantik, mulus, lembut dan segala la..Tapi kena ingat, lembut-lembut sutera pun mudah tercarik dan terkoyak kan..So, dapat bayang tak? Ok.. Meh terang lagi, dalam satu situasi, walaupun seseorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan, biasanya wanita akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan sebagai pengajaran dan bukan dendam ye :).. Garang-garang wanita pun pasti terselit sifat kelembutan dan kehalusan disitu..

Ok..Sambung lagi..Jangan pura-pura tak tahu..Sifat manja sudah terlalu sinonim dengan wanita..Walaupun dia seorang wanita yang pandai berdikari sekalipun, naluri seorang wanita tetap juga seorang wanita..Suka bermanja..Kemanjaan mereka bukan hanya pada insan yang bernama lelaki namun sesama kaum sejenis mereka..Tambah lagi dengan wanita penuh dengan sifat ikhlas..Kenapa? Tak percaya dengan keikhlasan wanita? Tak perlulah nak diragui keikhlasan wanita..Lihat saje emak kita.. Terjawab kan ? :)


Wanita ego? Camne nak kelaskan seseorang wanita tu ego? Tak tau nak cakap camne..Tapi yang pasti, setiap wanita pasti ada egonya yang tersendiri..Kadangkala seseorang wanita sanggup menolak egonya ketepi semata-mata insan yang dia sayang..Tak percaya? Saya pernah mengalami.. So, tak usah dipertikai.. :)


Penat dah baca? Nanti dulu, ada lagi..Wanita ni seorang yang sangat prihatin.Prihatin dari segala segi..So,jangan tak tau, mereka sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam..Mereka juga sanggup berkorban demi insan yang mereka sayangi..Yang paling dekat untuk kita lihat, pastinya emak kita..Everythings yang mereka lakukan untuk kebahagiaan diri kita..Setuju tak?Ok.. 


Sebenarnya banyak lagi, tapi ni betul-betul last..Cinta wanita..Cinta pertama bagi wanita dikatakan cinta yang paling dalam dan tulus .. Saya mengakui hakikat ni.. Tambahan lagi, cinta wanita kadangkala merumitkan.. Sebab ape? Wanita begitu mudah untuk jatuh cinta dengan lelaki yang prihatin serta mengambil berat terhadap mereka.. So, kadangkala mereka tak dapat nak membezakan antara persahabatan dan percintaan. Oleh itu, lelaki kena pandai la melayan wanita seperti seorang sahabat saje ye .. Andai kata timbul kemesraan dalam persahabatan tersebut, teruskan tak salah tapi kena beringat! Kemesraan tersebut bukan dengan mempermainkan perasaan mereka..


Okay..dah nak habis dah..Pandangan ni mungkin betul atau mungkin juga tidak..Bergantung kepada penerimaan sesetengah pihak.. Tak semua yang saya kongsi ni dapat diterima kan..Persoalannya terletak pada diri anda sendiri, sukarkah memahami hati wanita? Jika terasa sukar memahami hati wanita, sukar lagi rasanya memahami hati lelaki..  Apa yang saya perkatakan ni bukan hanya wanita yang bergelar kekasih, malah ibu pun tergolong dalam kategori wanita juga kan..Kesimpulannya, wanita ni insan yang penuh dengan banyak perkara yang tersembunyi..Pada luarannya kita nampak mereka lemah lembut dan penuh dengan sifat keibuan..Tetapi jangan disangka mereka tidak boleh menggegarkan dunia..Fikirkan serta renung-renungkan..Sekian saje..TQ..:)