Followers

...LePaS Follow SaYe BacE iNi PuLa...
►Tutorial : Tips Tingkatkan Follower
(Sebarkan Tips ini Tanda anda Prihatin)

:: Jom Share Link Kat Sini ::

AmaCam Suka x BloG ni? KaLau LiKe..KliK la ButTon LiKe Tu?

Sunday, April 24, 2011

AkU HanYa InGiN KaU TaHu~




Bismilillahirrahmanirrahim..

Ya Allah Ya Tuhanku,

Sekiranya dia tercipta untukku, dan telah Engkau tuliskan aku miliknya, maka satukanlah hati kami, dan tetapkanlah hati kami di antara satu sama lain. Sesungguhnya ya Allah, aku terima dia sepenuhnya, sebagaimana telah Engkau ciptakan dia dan aku mohon padaMu, kiranya perasaan kami sama, maka bukakanlah hatinya untuk menerima aku seadanya, sebagaimana telah Engkau ciptakan aku, supaya Dia menerima segala kekuranganku. Engkau titipkanlah kerinduan di antara kami supaya kebahagiaan itu abadi, dan ya Allah, landaskanlah perhubungan kami pada jalan yang Engkau redhai, supaya dapat kami menyempurnakan agama kami. Jodohkanlah kami dan permudahkanlah segala urusan diantara kami.


Ya Allah yang maha pengasih,

Sekiranya dia bukan pemilik rusukku, bukan dia yang Engkau takdirkan untukku, maka ya Allah, Engkau bawalah dia pergi daripadaku, lupuskanlah rasa cinta dan kasihku padanya. Sesungguhnya ya Allah, peliharalah aku daripada sakitnya perpisahan dan selamatkanlah aku daripada pedihnya kekecewaan. Engkau tenangkanlah hatiku dan pasrahkanlah aku akan takdirMu.


Ya Allah yang maha mengetahui,

Sesungguhnya, hanya Engkau yang mengetahui segala yang tersirat. Walau apapun akhirannya, aku bermohon padaMu supaya dia sentiasa di dalam lindunganMu, selamatkanlah dia daripada bahana di dunia dan di akhirat nanti, permudahkanlah segala urusannya dan ya Allah, Engkau berikanlah dia yang terbaik untuk hidupnya. Bantulah dia supaya semuanya nanti seimbang, di dunia dan di akhirat. Dan ya Allah, lindungilah dia daripada kejahatan orang padanya, walau dalam bentuk apa sekalipun.


Ya Allah yang maha penyayang,

Aku pasrah atas apa yang telah Engkau tuliskan untukku. Hanya Engkau yang mengetahui segala sesuatu, maka aku bermohon padaMu, berikanlah aku yang terbaik untuk hidupku. Permudahkan segalanya untukku dan bantulah aku agar sempurna hidupku, seimbang semuanya di dunia dan di akhirat nanti. Sesungguhnya ya Allah, aku terlalu ingin bahagia, aku ingin benar-benar bahagia, maka Engkau lapangkanlah hatiku dan cukupkanlah segalanya buatku. Pertemukanlah aku dengan dia yang merinduiMu, dengan dia yang mencintaiku, lebih daripada aku mencintainya agar kebahagiaan itu milikku.


Aku hambaMu ya Allah, sepenuhnya aku serahkan padaMu...
Ameen Ya Rabb~~

RaTuKu~


Sekadar perkongsian..Suara yang begitu meruntun jiwa..Hayatilah wahai kaum hawa..Kadang kala kita terleka seketika dengan nikmat yang bersifat sementara..Sedarlah..Serahkan diri kita pada yang berhak selayaknya..

Thursday, April 21, 2011

C!nTa DaLaM HaTi~


mungkin ini memang jalan takdirku
mengagumi tanpa di cintai
tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
dalam hidupmu, dalam hidupmu

telah lama kupendam perasaan itu
menunggu hatimu menyambut diriku
tak mengapa bagiku mencintaimu pun adalah
bahagia untukku, bahagia untukku

ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
meski ku tunggu hingga hujung waktuku
dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja


p/s : LOVE is the PERSON you THINK about during the SAD SONGS. And now i'm thinking of someone.."Are you MISSING me like in MISSING you?"..

Thursday, April 14, 2011

ImBauAn ZaMaN KaNak-KanAk ~


Budak-budak yang lahir pada tahun 80-90'an mesti ingat mase sekolah rendah dulu :



- kat sekolah ade salesman jual buku cerita. hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.


- salesman susu pon camtu gak.



- kat library, budak2 memang baca buku tapi just tengok gambar je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku..




- RMT kat sekolah makan x best, tp yg berduit pon join RMT, x paham....



- time rehat pon kadang² bukan gi makan..ada yang main kejar² la..


- xpon time paling best beratur panjang nak gosok gigi dengan kehadiran nurse bawa replika gigi..tu pon time kita darjah 1..iye² la ke'poyo'an kita menyerlah ikut nurse gosok gigi..



- time xbest gigi rongak..ada je benda nak patah..haha!!!


- pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ade sharpener kat tengah2 dy.


- guna pencil kaler paling femes..luna,swan..kusyuk kaler buku kaler katun jepon bg yang pompuan la..haha!


- main lawan pemadam, sayang nak guna untuk padam. mesti banyak collection pemadam la time tu,paling femes pemadam ntah macam² negara. padahal fungsi sebenar, untuk padam!


- pakai pembaris yang bergerigi, kat dalam ade air pastu ade bende berkilat (gold dust) dalam air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning panjang. Ade pemegang kat tengah2 tp x penah nampak cikgu pegang pon kat situ.


- bulu ayam jadi ramping sebab sering dijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume boleh tapi bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...


- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. apa yg femes time tu brick game pakai bateri..susun block..mesti tiap bebudak..ada nyer.. tak pon main kad 'Donkey' laa..Happy family laa..carik ahli kuarge yg hilang..kuikui! "one happy family at home!"..egege~


- budak pompuan pulak kompom beli "pompuan kertas" yang harga dia 10sen-20sen sekeping..potong² lekat dengan baju dia..buat ganti barbie laa time tu..putus kepale beli baru..kahkah~!


- jam tangan Boy London jadi idaman, sebab boleh tukar 2 kaler ikut suhu & cuaca.


- takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak...tunjuk sapa punye parut lagi besar! mengong~!hahaha..tapi time kitaorg x kena pun :P


- balik sekolah beli JoJo xpon Dingdang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat dy x makan pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yang iklan dy kat tV boleh tembak alien tu...


- Siri kartun ; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban,Tomatoman dan mcm lg.

banyak lagi kot sebenarnya boleh nak di"flashback"kan ape zaman kecik-kecik dulu..tapi kalau cite pun takut x terbaca pulak kang..papepun jangan lupe sume ni sebab zaman sekarang budak2 x sempat layan bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

p/s : bukan xde keje..cume sakit kepala ngadap buku saje2..lagi2 menjelang final exam ni kan..so, layan blog la ape lagi  kasi otak ni bernafas jap..^_^


PeRteLinGkaHan HaTi


Kadang-kadang hati salah menduga.. Fikiran menyokong membenarkan apa saja.. Emosi turut sama mengorak kata.. Melakukan sesuatu yang tak terduga.. Bukan kerana cemburu buta.. Hanya perbincangan yang dapat menyelesaikannya..Maaf atas segalanya..Thanks for understand me..Just wanted you to know..A part of me will always miss you...

~ Sekadar cebisan rasa ~

Sunday, April 10, 2011

SeDeTiK LeBiH~



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu




AlhaMduLiLLah~


Alhamdulillah..syukur pada ilahi..masih berpeluang nak mencuri masa untuk updated blog ni..rasa dah bersawang pun ada..minggu-minggu akhir sebelum menutup tirai semester 2 ni sangat-sangat la mencabar minda..dugaan banyak betul..sehingga rasa tak termampu nak menanggungnya..okey!cukup la tu mukadimah dy..

Niat hati nak balik dah tercapai!walaupun rasa banyak betul dugaan yang datang macam nak menghalang diri daripada balik..siap boleh senaraikan dengan intan..class yang patutnya xde next week, wujud pulak..aishh..baru nak balik lelame..xpela..pastu..dapat memo dari lecturer..assignment advanced calculus dy x dapat lagi..ayo!lagi satu problem..mana hilang dey..dah hantar dah..siap cukup saksi lagi..hmm..so,terpaksa la buat balik semula..dalam buzy2 tu siapkan..hantar..xpe..dugaan..then,aktiviti biro..majlis hari keluarga..tup3..dapat bahagian ketua protokol..hurmm..mencabar sikit..camne nak balik ni..nak balik juga!so,settlekan keje!..buat member-member..maaf x dapat menjoinkan diri ini..

Balik kali ni macam bidang terjun..main sumbat je apa yang dapat kaut..bas pukul 1.30 petang..1.15petang masih ngadap assignment..ikutkan hati time tu,nak cancel dari balik..tapi..tiket dah beli..mak abah pun dah tunggu..so,angkut la beg turun bawah..ishh..ingat beg ringan..berat! :P yela nak clearkan barang-barang la katakan..

Sampai kl xtau pukul bape..naik train pun melayang je..nasib pakai sandal je..cam xde nyawa ye..mana kekuatan saya :(..rindu!!..balik kali ni memang sempoi la..sampai TBS..encik mana ntah tahan laluan..ayo!pe kes!nak kasi speech?okey!memandangkan penat..duduk r sekejap..dengar je r ape yang dy nak cakapkan.."asal sorang ni cam sedih je".."suka minum air 100plus, demam ke?"..eh,berkata-kata pulak encik ni..lebih! kira ok r nak dengar kan...suka hati r nak buat muka tempe ke pe..nak suka minum air ape..tawaran encik baik punya! tapi sorry r encik, sekarang kami dah tak percaya baik manusia dah..nak try kad bank kami..helo!..kena sedut duit kami x pasal-pasal..okey!dah penat.."maaf la encik..kami x berminat la..thanks k.."chaw!..

Waa...teruja jap..1st time sampai TBS..cam airport pun ada..teruja sikit..ngeh3..beg?berat giler!..tanya-tanya security..x tanya sesat jalan..jangan berlagak bijak kalau xtau..kena ngaku..ngeh3..sempat lagi cakap dengan security tu pasal troli..

Security : dik..beg tu..angkat pakai troli la..ada kat pintu depan tu..amik la..
Aq : ada troli eh..yeke..xtau pun..troli cam kat pasar tu ke?
Security : ape troli kat pasar..upgrade sikit..amik je..
Aq : owh..okey! thanks!
* xamik pun troli tu..beg satu je nak troli2 segala..buat segan! huhu..

Misi : cari surau, toilet n makanan ~

Kaki memang dah terasa sakit dari tadi..tengok..mak aii..lebam dah betis..xpela..kalau nak balik memang semua anggota badan ni terdera dengan tuannya..sabar je eh..pukul 6 sharp..naik bus..akhirnya..penyeksaan selesai..xpayah angkat beg lagi..huhu..^_^.. 

Sampai kota pukul 10 malam..xde sapa tunggu lagi..sadisnya..phone memang buat hal je..memang tahap nak masuk muzium negara la tu dah..xpe2..t balik daftar masuk muzium eh *melalut!..yes! abang & adik sampai juga akhirnya..20 minit gak menunggu..thanks intan & family masih setia temankan..sampaikan siap nak hantar balik..eh, xsempat pulak..:)..

Cam biasa..sampai rumah..mesti kena ngutuk dengan abang.."tiap kali balik beg berat macam bawak batu..".."seludup batu ke pe dik?"aik..ingat penyeludup ke ape.. :P..malas nak layan..makan!

Now, settle dah register course untuk semester depan..alhamdulillah..x banyak masalah cam sebelum-sebelum ni..sampai 3/4 hari nak setlle...tapi kali ni 50 minit je..:)

bukti telah meng"add"

jadual semester depan

Okey! alhamdulillah..just wait untuk balik kota semula..xsempat berbual dengan mak abah lagi tadi..selesai..sekian..:)

Sunday, April 3, 2011

AiR MaTa SeoRanG WaNiTa ~


Seorang perempuan takkan mudah menangis kalau bukan kerana sayang. Air mata tu bukan mewakili benci tetapi juga sayang. Benci dan sayang itu bezanya senipis dan sehalus rambut.

AnDaiNya LeLaKi TaHu~~


Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.


Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.


Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.


Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.


Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.


Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.


Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.


Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.


Andainya lelaki tahu..

Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. 



Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.