Followers

...LePaS Follow SaYe BacE iNi PuLa...
►Tutorial : Tips Tingkatkan Follower
(Sebarkan Tips ini Tanda anda Prihatin)

:: Jom Share Link Kat Sini ::

AmaCam Suka x BloG ni? KaLau LiKe..KliK la ButTon LiKe Tu?

Thursday, April 14, 2011

ImBauAn ZaMaN KaNak-KanAk ~


Budak-budak yang lahir pada tahun 80-90'an mesti ingat mase sekolah rendah dulu :



- kat sekolah ade salesman jual buku cerita. hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.


- salesman susu pon camtu gak.



- kat library, budak2 memang baca buku tapi just tengok gambar je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku..




- RMT kat sekolah makan x best, tp yg berduit pon join RMT, x paham....



- time rehat pon kadang² bukan gi makan..ada yang main kejar² la..


- xpon time paling best beratur panjang nak gosok gigi dengan kehadiran nurse bawa replika gigi..tu pon time kita darjah 1..iye² la ke'poyo'an kita menyerlah ikut nurse gosok gigi..



- time xbest gigi rongak..ada je benda nak patah..haha!!!


- pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ade sharpener kat tengah2 dy.


- guna pencil kaler paling femes..luna,swan..kusyuk kaler buku kaler katun jepon bg yang pompuan la..haha!


- main lawan pemadam, sayang nak guna untuk padam. mesti banyak collection pemadam la time tu,paling femes pemadam ntah macam² negara. padahal fungsi sebenar, untuk padam!


- pakai pembaris yang bergerigi, kat dalam ade air pastu ade bende berkilat (gold dust) dalam air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning panjang. Ade pemegang kat tengah2 tp x penah nampak cikgu pegang pon kat situ.


- bulu ayam jadi ramping sebab sering dijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume boleh tapi bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...


- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. apa yg femes time tu brick game pakai bateri..susun block..mesti tiap bebudak..ada nyer.. tak pon main kad 'Donkey' laa..Happy family laa..carik ahli kuarge yg hilang..kuikui! "one happy family at home!"..egege~


- budak pompuan pulak kompom beli "pompuan kertas" yang harga dia 10sen-20sen sekeping..potong² lekat dengan baju dia..buat ganti barbie laa time tu..putus kepale beli baru..kahkah~!


- jam tangan Boy London jadi idaman, sebab boleh tukar 2 kaler ikut suhu & cuaca.


- takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak...tunjuk sapa punye parut lagi besar! mengong~!hahaha..tapi time kitaorg x kena pun :P


- balik sekolah beli JoJo xpon Dingdang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat dy x makan pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yang iklan dy kat tV boleh tembak alien tu...


- Siri kartun ; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban,Tomatoman dan mcm lg.

banyak lagi kot sebenarnya boleh nak di"flashback"kan ape zaman kecik-kecik dulu..tapi kalau cite pun takut x terbaca pulak kang..papepun jangan lupe sume ni sebab zaman sekarang budak2 x sempat layan bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

p/s : bukan xde keje..cume sakit kepala ngadap buku saje2..lagi2 menjelang final exam ni kan..so, layan blog la ape lagi  kasi otak ni bernafas jap..^_^


4 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Semua yang dinyatakan tu saya pernah hadapinya... Antara kartun yang belum "disebut" ialah FlashMan & Satria Baja Hijam. Doraemon pun ada zaman tu. Saya beli buku komik bersiri Doraemon, banyak dah boleh buat perpustakaan mini, tapi sekarang ada yg dah hilang sebab budak2 dtg rumah, pinjam baca dan "menghilangkannya..." Masa tu saya duduk di kampung sehingga sekolah menengah.. :-)

    ReplyDelete
  2. opss... silap taip.. sebenarnya "Satria Baja Hitam" atau kadang2 guna nama "Satria Perkasa Hitam"

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam..

    tanya mana-mana orang yang lahir lingkungan tahun tu memang confirm akan gelak besar..sebab teringat balik zaman kecik-kecik dyorang..Satria Baja Hitam?hehe..x penah dengar langsung..maybe lahir lagi awal kot tu..x pun as pompuan x amik port kot cam cite ganas camtu..ganas ek?hehe..pasal doraemon pulak..zaman sekarang pon still ada lagi tayangan kartun doraemon..kira bagus r masih ada koleksi lagi..now, kat rumah ada pun brick game yang dah rosak! tinggal rangka!..:)

    ReplyDelete
  4. smua prkara di ats adlh bnar. lg stu main tikam2

    ReplyDelete